Heti lapszemle

Hunyadi Jánosról 10 milliárdért filmsorozat készül, Matolcsy György fia magánrepülőzik

24.hu: Matolcsy György fia is magánrepülőt használ, ha kiugrik Görögországba

Egy ideje az OE-LEM-hez hasonlóan rendre Budapestről startol a kanadai Bombardier egyik régebbi, de azért ma is impozáns gépe. A T7-MNG lajstromjelű Challenger 601 repülő állomáshelye április óta Magyarországon van, üzemeltetője ugyanaz az osztrák cég, ami az OE-LEM-nek, és ugyanúgy ismeretlen a tulajdonosa. A géppel Matolcsy Ádám és köre rendszeresen utazik. Amikor a Míkonoszról hazatérő Matolcsyék észlelték, hogy a lap lefotózta őket, a tulajdonos letiltotta a gépet a radaroldalakon. A jegybankelnök fia azt állítja, hogy semmilyen légi jármű nincs a birtokában.

Hvg.hu: A saját magának is lakást osztó egykori várgondnok lett az építőanyagárak letörésének kormánybiztosa

A kormány meghirdette, hogy meg kell fékezni az elszabadult építőipari árakat, és egy kinevezés már meg is történt: a Magyar Közlönyben megjelent a határozat, amely szerint Gyutai Csaba lett az ezért felelős kormánybiztos. Gyutai 2010 és 2014 között Zalaegerszeg fideszes polgármestere volt, majd a a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft.-t és a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft.-t vezette. A két cég átvilágításáról szóló jelentést az Átlátszó perelte ki: a vizsgálat súlyos hiányosságokat talált a két állami cégnél.

Népszava: Szabad szemmel: Magyarország is vett abból az izraeli kémszoftverből, amely politikusok és újságírók megfigyelésére szolgál

A Bloomberg szerint Magyarország is vett abból az izraeli kémszoftverből, amely politikusok, civil aktivisták és újságírók megfigyelésére szolgál. A hírek szerint ezzel az ország olyan hatalmak társaságába került, mint Oroszország, Üzbegisztán, Izrael, Szaúd-Arábia, Katar, Indonézia és Szingapúr. A leleplezést a Torontói Egyetem tette közzé a Microsoft jelzése alapján. Eszerint 10 ország több mint 100 ellenzékinek minősített célszemély számítógépére, okos telefonjára, illetve olyan egyéb készülékére állt rá, amelyhez internet kell, hála az izraeli Candiru nevű vállalat portékájának. A program kihasználta a Windows több gyenge pontját. Hogy kik voltak az áldozatok, azt nem árulta el a Microsoft biztonsági illetékese.

444: Napi nyolcezer forint jutott a táboroztató tanároknak az 500 milliós projektben

Hátrányos helyzetű gyerekeknek tartottak Makón napközis tábort 2018-ban egy 500 millió forintos uniós projekt keretében. A papírok szerint tíz tanártól kértek árajánlatot, végül azt a hét embert választották, akik a legalacsonyabb, napi 8 ezer forintos összeget mondták (egy tanár 10 ezret, kettő 9 ezret kért). Míg a tanárok ezer forintos órabérben dolgoztak, más célokra sokkal több jutott: egy kecskeméti cég például 15 millió forintot kapott innovatív programok kidolgozására a mélyszegénységben élő romák integrálására, és ugyanennyi jutott minőségbiztosításra is. Ezen kívül 70 önkormányzati dolgozó kapott masszázst a polgármesteri hivatal épületében.

Magyar Hang: Tízmilliárdból készül Hunyadi-filmsorozat

Több mint tízmilliárd forintból készül Hunyadi-filmsorozat: a Nemzeti Filmintézet tájékoztatása szerint a kormányhatározat alapján 6,9 milliárdot a kormány biztosít, míg a Filmintézet saját keretéből 3,6 milliárdot ad a projektre. A közlemény szerint „Európa megmentőjéről, Hunyadi Jánosról sosem látott léptékű tévésorozat” készül külföldi partnerekkel, illetve a TV2 közreműködésével.

Címlapkép: Hunyadi János szobra Budán (fotó: Thaler Tamás/Wikipedia)

Megosztás