Egyéb

Megvannak a miniszterek

Megnevezte minisztereit Orbán Viktor. Seszták Miklós lehet majd a fejlesztési miniszter. A KDNP-s politikus neve eddig nem merült fel, sőt, az Index szerint korábban nem is akart országosan ismertté válni. Most azonban minden bizonnyal reflektorfénybe kerül, az Origo meg is említi, hogy tavaly egy Seszták Miklós érdekeltségébe tartozó cég több milliárd forintot nyert a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség egyik pályázatán. Ráadásul ő vezette azt a bizottságot, amely a felszámolói pályázatokról döntött. A bizottság teljesen átrendezte a piacot és jóváhagyta, hogy állami kötődésű vagy trafikpályázatokon sikeres cégek nyerjenek.

Visszafizette Lázár János a kétmillió forint közpénzt
Giró-Szász András kormányszóvivő jelentette be azt, hogy Lázár János visszafizette a kétmillió forintot, amit összesen hét nap utazásra költött el tavaly. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár nem volt hajlandó elárulni, kik voltak az útitársai, az utakon, amiken kétmillió forintos számlát hozott össze. A kormányszóvivő szerint Lázár Orbán Viktor megbízásából utazott. Arról sincsen információ, hogyan fizette vissza az államtitkár a pénzt, mindössze annyit közölt, hogy azt a költségvetés rendelkezésére bocsátja.

Tagad a zaklató orvos

Ingyen vállalta volna a nőgyógyászati kezelésre váró betegek kezelését egy budapesti főorvos, de cserébe azt kérte tőlük, létesítsenek vele szexuális kapcsolatot. A botrányos esetre az RTL Klub Házon kívül című műsora hívta fel a figyelmet, amelynek több olyan nő is nyilatkozott, akiknek a doktor Facebookon küldött zaklató üzeneteket. Több hónapig üzengetett egy többgyermekes anyának, és az előbb említett csereajánlattal állt elő egy abortuszra váró páciensnek. A nőgyógyász tagadja a vádakat, és azt állítja, valakik feltörték a közösségi oldalon a profilját és a nevében írtak a pácienseknek.

A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót!

Elkezdtek aggódni a svájci magyarok
Magyar Nemzet szerint elérték céljukat azok az érdeklődő, figyelemfelhívó levelek, amelyek a közelmúltban érkeztek Svájcból a helyi bankok magyarországi ügyfeleihez. A pénzintézetek arra kérték a címzetteket, hogy elfogadható módon igazolják ott tartott vagyonuk eredetét, egyúttal – ha kell – tisztázzák a viszonyokat. A banki felkérések hatására egyre több érintett keres fel idehaza adótanácsadót, arra adva megbízást, hogy rendezze a Svájcban lévő pénzek itteni adóügyi helyzetét. Közben a hvg.hu arról ír, hogy magyar állampolgárok külföldi számláiról kért le információt a NAV. Az adóhatóság arra jutott, hogy több mint százmillió forint után nem adóztak azok a magyarok, akiknek külföldön is van bankszámlája. Több mint hatszáz esetben vizsgálatot is indítottak.

A Papcsák-szindróma ellen
A parlamenti képviselőség kedvéért teljesen feladja az ügyvédi praxist Rogán Antal ügyvédje, aki otthagyta az irodáját és inkább a parlament törvényalkotási bizottságának fideszes alelnöke lesz. Az Indexneknyilatkozva ezt a döntését azzal indokolta, hogy később se tudják megvádolni azzal, hogy a képviselőséget csak kapcsolatépítésre használja. Láthatólag a Papcsák-szindrómát akarja elkerülni: a zuglói fideszes polgármester a saját irodája révén tavaly a legmagasabb jövedelemmel rendelkező képviselő volt, miután csendestársként bent maradt az irodájában.

Tizenöt éve nem volt ilyen a környéken
Ellopták Tom Nicholson, a Szlovákiában dolgozó kanadai oknyomozó újságíró laptopját és jegyzeteit. Az újságíró szerint nyilvánvalóan profik követték el a lopást, amit egy akciófilmbe illő jelenet keretében hajtottak végre. A támadók a Varsóba tartó autópályán úgy tettek, mintha Nicholson kocsijáról esett volna le valami, majd az újságíró figyelmét elterelve elhajtottak az autójával. A lengyel rendőrség szerint tizenöt éve nem történt ilyesmi a környéken. Az esetnek valószínűleg köze van ahhoz, hogy Tom Nicholson szlovák korrupciós ügyek feltárásával foglalkozik, könyvet is írt a Gorilla-ügy néven ismert szlovák titkosszolgálati botrányról.

Segélyszervezettől lopni
Több mint húszmillió forintnak megfelelő összeget csalt kiaz Oxfam segélyszervezettől az egyik Haitin dolgozó munkatársuk. A történetben az a legszebb, hogy a férfi az Oxfam csalások és visszaélések ellen küzdő részlegének vezetője volt. Egy másik ügyben lefolytatott vizsgálat miatt mondott le pozíciójáról, így még végkielégítést is kapott a szervezettől. Csak később fedezték fel, hogy hamis számlákon keresztül álcégeknek fizetett, sőt, az apja és egy barátja számlájára is utalt pénzeket. Az Oxfam szerint a férfi gyógyszerfüggőségben szenvedett.

Minket nem pénzelnek oligarchák, csak akkor leszünk, ha te is fontosnak érzed, hogy dolgozunk. Légy szíves, támogasd az Átlátszót és a Mutyimondót rendszeres, akármilyen kicsi havi adománnyal! Rajtad is múlik!

Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére sem, a Napi Mutyimondóra, akkor már reggel olvashatod az aznapit. Kattints ide!

További érdekességek itthonról és külföldről:

Veszélyben a magyar net szabadsága. Már az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) is amiatt aggódik, mi lesz a magyar internettel azután, hogy az Alkotmánybíróság egyértelműenkijelentette, a szolgáltatók tehetők felelőssé a sértő kommentek vagy blogposztok miatt.

Kiemelt ügy lett a fakivágás. Már a Nemzeti Nyomozó Iroda vizsgálódik amiatt, hogy februárban feltehetően az Orbán Viktorral rokonságba került Tiborcz család megbízásából vágtak ki fákat természetvédelmi területen, írja a Népszabadság. Az ügyben mostanáig nem történt előrelépés, pedig akkor egy LMP-s képviselő feljelentést tett természetkárosítás, a terület tulajdonosai pedig lopás miatt.

Minek nevezzelek. A kötelezően fizetendő hozzájárulási díj lesz a kötelező kamarai tagdíj, ígyhatározott legutóbbi küldöttgyűlésén a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK). Az MKIK úgy döntött, kötelezővé teszi a kamarai regisztrációt. Azt viszont még mindig nem tudni, hogy eddig mennyi pénz folyt be kamarai hozzájárulásként és azt mire költötték. Az Átlátszó pert is indított emiatt.

Hárommilliárd forint fegyverkezésre. Közel hárommilliárd forintot költhet a Magyar Honvédség a vadászgépek, köztük a Gripenek „bevethetőségének fokozására”. A Népszabadság azt írja, bár a légierő beszerzési tervei titkosak, a fegyverkezésben ez a pénz olyan kevésnek számít, hogy csak néhány rakétára futja majd.

Olasz letartóztatások. Az olasz rendőrség hét embert tartóztatott le, és mintegy 30 millió dollár értékű vagyont foglalt le annak a nyomozásnak az eredményeként, amely egy genovai bank vezetőinek tevékenységét vizsgálta. Azzal gyanúsítják őket, hogy 2006 és 2009 között több millió dollárt lapátoltak ki a bankból.

Törvénytelen szén. Ukrajnában a volt elnök Janukovics fia és több állami tisztviselő is érdekelt volt az illegális szénbányászat jövedelmező tevékenységében – derítette ki egy oknyomozó írás. Több tízezer ember dolgozott évek óta ezekben a bányákban, több millió tonnát termeltek ki évente.

Texas felzárkózik. Mintegy 13 milliárd forintnyi állami pénzből építettek stadiont Texasban, majd két évvel az átadás után most be kell zárni, tehát teljesen használhatatlanná vált. Idén márciusban egy komoly repedést vettek észre a 18 ezres aréna szerkezetében, mostanra kiderült, nagyobb a baj, mint gondolták.

Megosztás