Egyéb

Lázár és a titokzatos útitárs

Egyre érdekesebben alakul az a történet, ami az Origo és Lázár János között bontakozik ki. A lapot a Miniszterelnökséget vezető államtitkár néhány külföldi útja kezdte érdekelni, amelynek során a politikus borsos szállodaszámlákat produkált Angliában, Svájcban és Olaszországban. Eleinte nem volt hajlandó részleteket elárulni arról, hogy pontosan milyen fontos közéleti ügyekben kellett ilyen drága szállodákban mulatni az időt, mondván,  ez szinte államtitok: ő a külföldi hírszerzést végző Információs Hivatalt felügyelő államtitkárként vett részt az utazásokon. A vitából per lett, amiben a bíróság az Origonak adott igazat, és arra kötelezte Lázárt, hogy adjon pontosabb információkat az útról. Kiderült ráadásul, hogy nem egyedül volt ezekben a szállodákban a politikus, aki most annyira bepöccent, hogy inkább sértődötten bejelentette: zsebből kifizeti az utak milliós költségét, ráadásul a titokzatos társ helyett is, hogy ne kelljen semmit sem mondania arról, kivel töltötte ezeket az éjszakákat.

Ákosnak nincs nokiás doboza
„Van, aki a cikkeket olvasva arra gondol, hogy Ákos otthon ül, fölteszi a lábát, csöngetnek, kimegy, és egy csomagküldő szolgálat nokiás dobozban átad neki 10 millió forintot” – mondta a művész egy sajtótájékoztatón, utalva arra, hogy nemrégiben a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) 10 millió forintos támogatásban részesítette egyik külföldi koncertjét. Szerinte ebben semmi kivetnivaló nincs, más művész is kapott már hasonló támogatást korábban. Kérdés persze, hogy ha Ákos éppen véletlenül nem a jelenlegi kurzus kedvelt zenésze lenne, akkor is ugyanilyen bőkezű lenne-e az NKA?

A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót!

Korlátlan megfigyelés fél évig?
444 arról ír, hogy az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet most a strasbourgi Európai Emberi Jogi Bírósághoz fordult, mert Magyarországon éppen az a helyzet, hogy a titkosszolgálat akár fél éven át megfigyelhet bárkit, különösebb külső kontroll nélkül. Elég hozzá az igazságügy-miniszter, aki indoklás nélkül rendelheti el azok megfigyelését, akikét a titkosszolgálat konkrétabban körül nem írt nemzetbiztonsági okból szükségesnek tartja. Ez a magyar Alkotmánybíróság szerint tökéletesen rendben van.

Rés a pajzson
HVG.hu írása szerint konkrét cégeket, NAV-vezetőket és félreállított adóhatósági dolgozókat is megnevezett az áfacsalási botrány kirobbantója a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársainak. A lap erre következtet abból az anonimizált formátumban közzé is tett jegyzőkönyvből, amely Horváth András januári tanúkihallgatásáról készült. A volt adóhatósági alkalmazott a  vallomásában beszélt a úgynevezett „védett adózói körről” is, azokról a nagy cégekről, amelyekig szerinte a NAV érdemi vizsgálatai soha nem érnek el. És nem véletlenül.

Adatbányászat a NAV-nál
Adatbányász módszereket vet be az adóhatóság az adócsaló vállalkozók ellen – derült ki a hivatal elnökhelyettesének interjújából.  A Napi.hu-nak nyilatkozva elmondta, hogy az online pénztérgépekből nyert adatok elemzésével könnyen megállapítható, ha valakinek nem reális a bevallott forgalma. Összehasonlítják például az adott térség hasonló profilú vállalkozásaival, és ha valaki jelentősen eltérő adatokat produkál, az számíthat helyszíni ellenőrzésre. Akár TEÁOR-kód szerint is ki tudják mutatni, hogy azon a településen milyen bevétel várható egy bizonyos üzlettípus üzemeltetéséből. Azt is figyelik, hogy egy bizonyos típus több gépe nem jelent-e folyamatosan kisebb bevételt, mint más gyártmányok, ez ugyanis felvetné a típusfüggő manipuláció lehetőségét.

Kimag Investment
Népszabadság a Magyarországról offshore paradicsomokba vándorló milliárdokról ír, miután köztudott, hogy a nálunk termelt profit gyakran valamelyik adóparadicsomban landolva kerül a tulajdonosokhoz.. A cégadatbázis adatai alapján nézték meg a száz legnagyobb összegű osztalékátutalást, és a győztes egy teljesen ismeretlen kft. lett, amely a Jersey-szigeteken bejegyzett anyavállalatának utalt egymilliárd dollárnyi (azaz 221 milliárd forint) osztalékot. A Mol egyik titokzatos tulajdonosa, az ugyanott bejegyzett Magnolia 2-3 milliárd osztalékot kaphatott. A La Manche-csatornában fekvő, EU-n kívüli, a brit korona alá tartozó sziget az adómérséklő célú céghálózatok egyik kedvenc bejegyzési színhelye.

Paks-titok
Két hónappal az aláírás után, hipp-hopp, máris megtudhatjuk, már persze részben, hogy mit is tartalmaz a paksi atomerőmű bővítéséről szóló, az oroszokkal megkötött hitelszerződés. A kormány ugyanis most nyújtotta be az erről szóló törvényjavaslatot. Közben az Energiaklub létrehozott egy olyan weboldalt, amely lehetővé teszi a bővítéssel kapcsolatos információk nyilvánosságra hozatalát. Itt elérhető lesz az összes, a paksi paktumhoz köthető, kiperelt, megszerzett információ, valamint az ezekből készített elemzések, összefoglalók.

Minket nem pénzelnek oligarchák, csak akkor leszünk, ha te is fontosnak érzed, hogy dolgozunk. Légy szíves, támogasd az Átlátszót és a Mutyimondót rendszeres, akármilyen kicsi havi adománnyal! Rajtad is múlik!

Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére sem, a Napi Mutyimondóra, akkor már reggel olvashatod az aznapit. Kattints ide!

További érdekességek itthonról és külföldről:

Tényleg drágult az aszfalt. Az Index factcheckelte, hogy tényleg drágább lett az aszfalt az elmúlt tíz évben, ahogyan azt Lázár is állította. Tényleg: az aszfalt és bitumen több mint negyven százalékkal többe kerül a KSH adatai alapján. Ettől persze még a Közgép projektjei simán lehetnek túlárazottak.

Magyarország, de most már mindegy. AzAlkotmánybíróság szerint szerint nem semleges a művészeti akadémia tagsága, emiatt nem volt teljesen törvényes az alakulás, de mivel már összeállt a testület, nincs mit tenni, most már mindegy.

Minek ide ellenzék? Az Ígyírnánkmi blog arrólértekezik, hogy a Fidesz legutóbbi törvénymódosítása nem azért fontos, hogy mindig meg legyen a kétharmad. Azzal, hogy a levezető (fideszes) házelnök is szavazhat majd a kormnyzópárt valójában a Házszabálytól való eltéréshez, vagyis a statáriális törvénygyár folytatásához teremti meg a lehetőséget.

Janukovics és vadászcimborái. A bukott ukrán elnök vagyonokat költött egy elit vadásztársaságra – derült ki ukrán újságírók vizsgálataiból. A legújabb oknyomozó cikkben az államilag pénzelt, mégis privátnak számító vadásztársaság életébe nyerhetünk bepillantást.

Megosztás