Egyéb

Hernádi és az évszázad jogi trükkje

Összejön-e Hernádi Zsoltnak az évtized jogi trükkje? – tette fel a költői kérdést a 444.hu, mert maguk is tudták, hogy nincs olyan eset, hogy az egyik elsőszámú, ráadásul a magyar kormány hivatalos védelmét is élvező oligarchának ne jönne össze. Csak arról van ugyanis szó, hogy egy magyar bíróságnak Hernádi javára kell döntenie egy szépen összerakott magánvádas eljárásban, amit a Mol korábbi jogi igazgatója kezdeményezett, és amely egy befektetői vitának álcázva a horvát korrupciós eljárás „letárgyalására” adott esélyt egy hazai bíróságon. Most első fokon felmentették, és már csak egy gyors jogerős ítélet kell ahhoz, hogy  a Mol-vezér jól járjon, a horvátokat meg jól átvágják.  Mivel ugyanis a horvátok gyakorlatilag ugyanezekben az ügyekben kezdeményeztek vizsgálatot, a jogerős felmentés után már hivatalosan is lehet majd kezdeményezni a nemzetközi körözés érvénytelenítését.

A kaszinótender titkai
A Napi.hu arról ír, hogy furcsa helyzetbe került az állami tulajdonban lévő Szerencsejáték Zrt, mert elindult ugyan az állami kaszinótenderen, ám a jó kormányzati kapcsolatokkal rendelkező befektetők, így pl. Andy Vajna filmügyi kormánybiztos cégcsoportja simán lekörözte. A lap rákérdezett az illetékes minisztériumban, hogy miért, de a szaktárca az okokat firtató kérdésekre nem válaszolt, így nem tudni, hogy azért vesztett, mert az állami cég nem elég átlátható, vagy nem megbízható adófizető, esetleg keveset ígért. Most viszont mindenki azon töri a fejét, hogy milyen bizniszbe vágjon a cég – még két koncesszió kiadó.

Gery Greyhound visszatér
Az Átlátszón az a videós nyilatkozott, aki a több mint egymilliós nézettségű „Best of Gyurcsány” sorozattal lett ismert. 2007-től a Fidesznek dolgozott, náluk készítette el a „Mi Éveink” című választási vírusvideót, és ő forgatta a Kubatov-listák használatáról szóló, belső használatra készült oktatófilmet is. 2011-ben otthagyta a kormánypártot, feltette a netre a Kubatov-videót, majd új projektekbe fogott, jelenleg az Orbán-kormányt kritizáló, „Elszámolás” című filmen dolgozik. Tomanovics az Átlátszónak beszélt először arról, hogyan lett a Fidesz alkalmazottja, majd miért ábrándult ki belőlük és hogy most miért készít filmet a Fidesz-kormányok tevékenységéről.

 

A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót!

 

Kálomista-kollégium
Az Átlátszó-blogja szerint kicsapta a biztosítékot a Nemzeti Kulturális Alap fesztiválkollégiumának döntése. Ez a testület Kálomista Gábor filmproducer vezetésével működik. A májusi döntése az uniós finanszírozású programok önrész-támogatásáról szólt, de a szervezők többsége nem kapott pénzt, így projektjeik és működésük is veszélybe került. A Thália Színháznak persze, ahol Kálomista a menedzserigazgató, ezúttal is jutott pénz, az intézmény 10 millió forintothoz jutott.

Számolatlan milliárdok a felnőttképzésbe
Óriási üzlet a felnőttképzés, főleg mert rengeteg uniós támogatást lehet erre megcsípni: a 2004-es csatlakozásunk óta számos program segíti Magyarország felzárkózását az unió régebbi tagállamaihoz. A lifelong learning jegyében évente sok milliárd forintért szerveznek különböző szektorokban különböző célú képzéseket. Ezek hasznáról kevés adat áll rendelkezésre – már ami a képzések résztvevőit illeti. A felnőttképzésből élő cégek egy kisebb csoportja viszont az eredményektől függetlenül is jó ideje nyertese az élethosszig tartó tanulást célzó programoknak. A részleteket az Átlátszó tárta fel.

 

Minket nem pénzelnek oligarchák, csak akkor leszünk, ha te is fontosnak érzed, hogy dolgozunk. Légy szíves, támogasd az Átlátszót és a Mutyimondót rendszeres, akármilyen kicsi havi adománnyal! Rajtad is múlik!

Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére sem, a Napi Mutyimondóra, akkor már reggel olvashatod az aznapit. Kattints ide!

További érdekességek itthonról és külföldről:

Kiszivárgott eredmények. Az Ígyírnánkmi blog azt boncolgatja, hogy a Mandiner annak ellenére hozta ki a hivatalosan megengedett határidőhöz képest az európai parlamenti választás részeredményeit, hogy az Európai Bizottság azok idő előtti publikációját megtiltotta. A blog szerint semmi gond a lap eljárásával, sokkal inkább az uniós gyakorlatot kéne megváltoztatni.

Hamis pulyka a Tescóban. A hatóságok nyolc, pulykatermékként árult készítményében egyáltalán nem, vagy csak elenyésző mennyiségben találtak pulykahúst. A termékeket ezért visszahívták, a cég milliós bírságra számíthat. Az árusítók között a Tesco és a Spar is ott volt, a termékek saját márkásak voltak.

Nincs nyomozás MNB-ügyben. Hiába tett feljelentéstaz Együtt-PM hűtlen kezelés miatt, miután lapinformációk szerint a nemzeti bank százmilliárdnál is többet költ új ingatlanokra, egy Guarneri-hegedűre és egy Bruegel-festményre vagy a Design Terminál és a Zeneművészeti Egyetem támogatására. A rendőrség nem vizsgálta érdemben az állításokat.

A hét videója. Az Átlátszó szerint a hét videója egy olyan alkotás, amelyben azok az ex-hippik szólalnak meg, akik lebuktatták az ellenük kémkedő FBI-t. A New York Times Retroreport sorozatában a 8 ember közül hárman szólalnak meg.

A Reuters nyomoz. Reuters hírügynökség Putyin cimboráinak üzleti ügyei után eredt és kiderítette, hogy az orosz vasúttársaság, amit nem mellesleg az elnök egyik barátja vezet, milliárdokat folyatott ki olyan alvállalkozóknak, amelyek háttere teljesen átláthatatlan.

Ellopott zarándokpénzek. Lemondott az indonéziai vallásügyi miniszter, mert azzal gyanúsították meg, hogy másra használta a mekkai zarándokok támogatására félretett összeget.

Olasz vízes ügyek. Letartóztatták az egyik korábbi olasz környezetvédelmi minisztert, aki a rendőrség szerint egy iraki vízvédelmi projektre szánt támogatásból nyúlt le 3,4 millió eurót. Fun fact, hogy a miniszter nem Berlusconi kormányában, hanem az amúgy szakértőként elkönyvelt Monti-kabinetben működött.

Kép forrása: http://video.merchantcantos.com/companies/m/mol-group/

Megosztás