Egyéb

Heti Mutyimondó: a csipet csapat Moncsitól Jancsiig

Mónika potencianövelő szereket árul, Jancsi a cseh fácánokat ijesztgeti, Árpád luxus önkormányzati bérlakásban húzza meg magát, Bélát pedig megviselik az események, avagy mi történt a legnagyobb nevettetőinkkel az elmúlt héten. Heti lapszemle.

 

Kisebb lett ugyan a parlament, de egy fikarcnyit sem csappant meg a jókedv az országban: a legnagyobb nevettetőink közül ugyan kevesebben ülnek az ország házában, de annyival több idejük maradt új tréfákon, új vicceken, új csínyeken ötletelni. Nekik köszönhetően az elmúlt héten is féktelen kacagás rázta meg a hazát. Íme.

 

Jancsi és a cseh fácánok

Lázár János szeret vadászni, és a kedvünkért nem fog leszokni róla, akármennyibe is kerül, és akármennyire is próbálja kideríteni az Átlátszó, hogy miből van neki pénze az állami fizetéséből erre a költséges hobbira. Mert arra gondolni sem merünk, hogy valaki vagy valakik (pártpénztárnokok?) politikusok zsebébe dugdosnak pénzt, és abból telik olyan fényűző vadászatra a Habsburg-uralkodók kedvenc csehországi vadászkastélyában, hogy attól még Ferenc Ferdinánd is elszégyellte volna magát. Az Átlátszó egy olyan szerződést közöl, amely szerint 75 ezer euró, azaz mintegy 23 millió forint értékben rendelt Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár novemberre csehországi fácánvadászatot, úgy, hogy a vagyonnyilatkozata szerint ennyi készpénzzel nem is rendelkezik a politikus. Az Origo Lázár magyarázkodását emelte ki, amely szerint ez a vadászat magánügy, sajna ő egy szenvedélyes vadász, és a kedvünkért nem fog leszokni róla, a költségeit pedig maga állja. Arról nem kérdezték, hogy miből telik neki a költséges hobbira. A 444 közben kiszámolta, hogy egy embernek kétnapos vadászattal és napi 8 órás fácánirtással számolva percenként kicsit több mint 3, vagyis 20 másodpercenként 1 darab fácánt kell elejtenie, hogy meglegyen a 3000, ami egyedül is tartható, de szoros! Az Index pedig arra emlékeztetett, hogy Lázárnak már januárban is kirobbant egy vadászbotránya, amikor egy Facebook-posztból kiderült, hogy a soponyai állami gazdaságban tartott grandiózus vadászbulit, amihez – akkori nyilatkozata szerint – ő csak a saját részét fizette.

 

Béla gyengélkedik

Így néz ki most az oroszoknak való kémkedéssel meggyanúsított jobbikos EP-képviselő, aki állítólag gyengélkedik, mert nagyon megviselték az őt ért, szerinte alaptalan vádak. Az elmúlt héten mindenesetre ő is jó pár felejthetetlen percet szerzett nekünk azzal, hogy szó nélkül elviharzott a nemzetbiztonsági bizottság ülése után, nem volt hajlandó az újságírók előtt számot adni arról, hogy miért is gondolja ő és a Jobbik alaptalannak azokat a vádakat, amelyekkel az ügyészség előállt. A kiszivárgott hírek szerint kép- és hangfelvételek igazolhatják a kémvádat, amire négy év nyomozás után jutott az ügyészség. Közben a Heti Válasz a vagyoni helyzetét nézte meg. A lap szerint a kémgyanúba keveredett Kovács Béla néhány éve még egy XIII. kerületi panellakásba volt bejelentve, Magyarországon mindössze két, mára bezárt bt. volt a nevén, amelyek kisboltokat üzemeltettek. Érdekes módon azonban a család később százmilliós luxusingatlant szerzett Pilisszentkereszten. Az Ígyírnánkmi-blog pedig megállapítja, hogy ha a magyar államon múlik, akkor 2043-ig, azaz nagyjából még egy emberöltőig nem fogjuk tudni, hogy mit csinált Kovács Béla a nemzetbiztonsági szolgálatok által gyűjtött bizonyítékok szerint. Tiszta képet ugyan az Európai Parlament mentelmi eljárásától sem várhatunk, valamivel több információt azonban biztosan.


A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót!

 

Árpád és a Szerb utcai ház titkai

A Magyar Narancs Orbán Viktor tanácsadójáról ír, miután kiderítette, hogy Habony Árpád rendszeresen feltűnik az V. kerület egyik műemlék házában, bár neve nincs feltüntetve a kaputelefonon, és a tulajdoni lapon sem szerepel. A Narancs tapasztalatai szerint Habonynak kulcsa van a házhoz, ismeri a kapukódot, és szinte mindennap feltűnik az épületben, sőt az autója is ott parkol. A 183 négyzetméteres lakás kapucsengőjén ráadásul annak a producernek a neve olvasható, aki a sorozatként alig mérhető, korrupciógyanús ügyként azonban annál nagyobb ismertségnek örvendő Marslakók című opuszt és egyéb műsorokat szállított a közmédiának, a műsorok mögött a piac pedig Habonyt sejtette. Nagy megnyugvás mindenkinek, hogy ez a lakás nem szociális bérlakás, bérleti díjat fizetnek érte, gondolom, az önkormányzat azért figyelembe veszi, hogy Árpádnak csak bizonytalan tanácsadói jövedelme van. A Narancs cikke után a 444.hu írta meg, hogy részletre és az ár harminc százalékáért vehetett magának önkormányzati tulajdonú lakást az V. kerület vagyonkezelőjének vezetője ugyanabban a házban, amelynek további titkait (ki lakik ott, pontosan mennyit fizetnek az önkormányzatnak stb., stb.) kíváncsian várjuk. Esetleg egy drónt oda lehetne delegálni egy élő közvetítésre.

 

Sipos úr és a jó ütemérzék

Pár hete írtuk meg, hogy vagyonvesztési rekordot állított fel egy PM-es képviselő. Sipos Péter 2013-as adóbevallásához képest 2014-re szinte mindene eltűnt. A képviselő Biatorbágyon jó ütemben vásárolt telkeken adott túl 2008-ban, így ő lett az ország egyik legtehetősebb honatyája. A jó ütemben itt azt jelenti, hogy a Sipos és üzlettársai által vásárolt telkeket pár évvel a tranzakció után belterületté minősítették, így már jó áron tudták őket továbbadni, nem mellesleg kiváló stílusérzékkel, egy kézzel írott 900 milliós számlával. 2013-ban azonban a NAV jelentős adótartozás megfizetésére kötelezte a képviselőt, akinek zutty, erre el is tűnt óriási vagyona a nyilatkozatából. Az érintett szerint mindez egy rosszindulatú olvasata csupán az események láncolatának: befizetett 240 millió forint adót az ügylet után, egy későbbi adóhatósági vizsgálat első fokon jelentős adóhátralékot állapított meg, amit vitat, jogerős döntés még nincs. A jó ütemben vicces vagyonvesztők között egyébként nagy a verseny. Simon Gábor még pont időben íratott mindent a feleségére, és ott vannak a fineszes csalók, akik haldokló betegekre íratták a fiktív számlákat kiállító gyanús cégeket.

 

Lőrinc és a trágya

Nem múlik el hét anélkül, hogy a felcsúti izgalmakról ne kellene itt beszámolnunk. A legfrissebb az, hogy első körben bebizonyosodott a trágyalopás Felcsúton. Egyelőre nem jogerősen, de pert nyert egy felcsúti juhász Mészáros Lőrinc polgármester és vállalkozó ellen. A Népszabadság írása szerint a juhász azért pereskedett, mert állítása szerint a felcsúti polgármester két embere ellopta a trágyáját, amit aztán beledolgoztak a milliárdos főnökük földjébe. A bíróság százezer forintnyi trágyakárt ismert el, bár a juhász félmillió forintot követelt, de az igazságügyi szakértő lealkuldta. Róla azt kell tudni, hogy 2010-ben a Fidesz herendi polgármesterjelöltje volt, sőt máig a párt önkormányzati képviselője.

 

Mónika potencianövelője

Lamperth Mónika és Herényi Károly között úgy felizzott a levegő az ATV stúdiójában, amikor a potencianövelő szerek szerepéről kezdtek el beszélni az új, politika utáni életükben, hogy abba még a sokat látott Kálmán Olga is belepirult. Micsoda gyönyörű metaforája az életnek, hogy az egykori MSZP-s és az egykori MDF-es képviselő, egy SZDSZ-es államtitkárral és még ki tudja kivel egy multi-level marketing cégben mindenféle gyógyhatású készítményeket és potencianövelő szereket árul. Erre mondják, hogy organikus fejlődés. Ja, és persze az ATV úgy tudja, hogy a Gazdasági Versenyhivatal tavaly eljárást indított a cég ellen.

Minket nem pénzelnek oligarchák, csak akkor leszünk, ha te is fontosnak érzed, hogy dolgozunk. Légy szíves, támogasd az Átlátszót és a Mutyimondót rendszeres, akármilyen kicsi havi adománnyal! Rajtad is múlik!

Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére sem, a Napi Mutyimondóra, akkor már reggel olvashatod az aznapit. Kattints ide!

 

További érdekességek itthonról és külföldről:

 

Új dokumentumok az áfacsalásról. Az Átlátszó friss dokumentumokat mutatott be arról, hogy igen változatos indokok alapján akadályozták meg az adóhatóság egyes vezetői az áfacsalások felderítését, az ún. kapcsolódó vizsgálatok segítségével. Azon esetleg lehet vitatkozni, hogy a központosított ellenőrzésért felelős főigazgató túllépte-e hatáskörét akkor, amikor a NAV elnöke helyett személyesen döntött bizonyos vizsgálatok megtagadásáról. De előfordult az is, hogy egy szimpla főosztályvezető döntött ilyen ügyekben a NAV elnöke helyett. Az ilyen bonyolult ügyekre szakosodott igazgatóság felszámolása körüli időkben szinte napi gyakorlattá vált, hogy az elnök helyett egy főosztályvezető döntött egyes vizsgálatokról.

 

Rogánozás a belvárosban. A Belváros polgármesterét is meghallgatják tanúként a Pesti Központi Kerületi Bíróságon abban a 250 millió forintos kárt okozó ingatlancsalási ügyben, amelyben a vádlottak – az ügyészség szerint – hamis önkormányzati igazolásokkal több tucat embert vertek át, olcsón megszerezhető önkormányzati lakásokat ígérve nekik. A becsapottak között van többek között egy államtitkár, a közmédia egyik volt vezetője és egyéb hírességek. A HVG.hu írásából kiderül: az egyik vádlott szerint a pénzt egy közvetítő a belvárosi önkormányzatnak, illetve a polgármesternek és a Fidesznek továbbította.

 

Elmúltnyolcév. Felmentették a bíróságon az MSZP-s és SZDSZ-es városvezetőket a hivatali visszaélés vádja alól, ezzel egy fontos perben szenvedett vereséget a Fidesz által a 2010-es kormányváltás után elindított úgynevezett elszámoltatás. Molnár Gyula volt XI. kerületi polgármestert és Lakos Imre volt alpolgármestert hivatali visszaéléssel vádolták. Az ügy még 2006-ra nyúlik vissza: a vád szerint 2006-ban Újbuda szocialista polgármestere és szabad demokrata alpolgármestere egy több száz milliós önkormányzati ingatlant pályáztatás nélkül, hivatali hatalmukkal visszaélve átjátszottak egy magáncégnek, amely a milliárdos vállalkozó, Leisztinger Tamás érdekeltsége volt. A vádlottak tagadták bűnösségüket, és a 2010-es önkormányzati választás napjaiban megindult eljárás politikai motívumait hangsúlyozták. A felmentésről most a Kúria döntött jogerősen, miután első fokon szintén felmentették őket, másodfokon pedig letöltendő börtönbüntetés volt az ítélet. Még csak első fokon, de börtönbüntetésre ítélték az egykori Zrínyi Egyetem volt kancellárját. A vád ellene sikkasztás volt, mert 2009-ben lényegében kamu pályázatot indított egy szociológiai felmérés elkészítésére, a fiktív tendert egyik beosztottja folytatta le, aki a megjelölt három cég nevében elkészítette a pályázatokat, és a volt kancellár által megnevezett céget hozta ki nyertesnek. Egy év nyolc hónapot kapott.

 

Milliárdos büntetést fizet a Credit Suisse. Több mint 2,6 milliárd dollár büntetést fizet az Egyesült Államok hatóságainak a Credit Suisse svájci óriásbank, amely kénytelen volt beismerni, hogy amerikaiak ezreinek segített az adózás elkerülésben. A bank – többek között – golfversenyeken és más nyilvános eseményeken toborozta amerikai ügyfeleit, és arra bátorította őket, hogy utazzanak Svájcba, ahol segített nekik vagyonuk eltitkolásában. A bank ellen azután indult eljárás, hogy egy szenátusi jelentés megállapította, a bank 2006-ban 22 ezer amerikai ügyfele számára biztosított számlanyitást Svájcban, ahol összesen 10-12 milliárd dollár, jelentős részben be nem vallott jövedelmet helyeztek el.

 

Eltűnt 5,6 milliárdnyi közpénz? A Vs.hu írt arról, hogy átlagon felüli képességek kellenek az egyszázalékos adófelajánlásokból működtetett Nemzeti Tehetség Program elszámoltatásához. Azt fillérre lehet tudni, hogy az adózók az elmúlt öt évben mennyit (5,6 milliárd forintot) ajánlottak fel személyi jövedelemadójukból a program támogatására. Azt azonban csak hozzávetőlegesen sikerült kideríteni a lapnak, hogy ebből végül is mennyit költöttek, és mire.

 

A kamarai ötezrek és a nagy semmi. A Vastagbőr-blog azokról az ötezer forintokról ír, amit kamarai hozzájárulás címén kell befizetni, és nem kap érte lényegében semmit a vállalkozó. A blog írása szerint a kamara most úgy kívánja orvosolni a helyzetet és sokak felháborodását, hogy kötelezővé tetetné a kamarai tagságot, emiatt minden cégnek többet kell fizetnie, de cserébe megint nem kapna senki semmit. Szép magyar innováció.

 

Mégsem utal Brüsszel. Büszkén jelentette a Miniszterelnökség, hogy ismét jönnek az uniós pénzek Brüsszelből, miután a heteken át dúló vita megoldódott: máris 150 milliárd forint érkezett a bizottságtól, hamarosan pedig újabb számlákat rendeznek. A Bruxinfo információi szerint viszont igaz, hogy jött pénz, de az EU csak a régebben benyújtott számlák ellenében fizetett, a lap szerint tehát a mostani fizetésnek közvetlenül nincs köze a vitához.

 

Meghalt Mudura. Meghalt az egyik leggazdagabb romániai magyar üzletember, Mudura Sándor, akinek a nevét a K&H-botrányban ismerhette meg a magyar közönség. Hozzátartozói szerint nagyon megviselték az ellene nemrégiben felhozott korrupciós vádak.

 

Arab luxusszállodásoké a Párizsi Udvar. Az Origo értesülései szerint a Buddha Bar luxusszálloda üzemeltetői állnak a Párizsi Udvart megvásárló cég mögött. A két jordániai üzletember 12 szállodát működtet Budapesten, a fejlesztési minisztertől állami kitüntetést is kaptak.

 

Pénzt csaltak ki a NAV-tól. 14,5 milliót csalt ki a NAV-tól egy magánszemély és egy könyvelő, akik éveken át mások személyes adatait felhasználva, nevükben jogosulatlanul igényeltek vissza személyi jövedelemadót. A csalókat végül az adóhatóság nyomozói buktatták le.

 

Ötmilliós óbudai betonizé. A Hír24 szerint a III. kerületben a múlt hónapban átadott, az önkormányzati újságban agyondicsért építmény (egy pad, egy kuka és némi beton) tervezése félmillió, kivitelezése 4,5 millió forintba került. Ugyanitt elbénázott magyar fejlesztések a negyvencentis kilátótól a világ legdrágább lépcsőjéig.

 

Tiltakozás a menedékkérőkért. Az Átlátszón a hét videója azt a tüntetést mutatja be, amelynek résztvevői az ellen tiltakoznak, hogy Nyírbátorban, Békéscsabán és Debrecenben is bűncselekmények elkövetése nélkül tartanak fogva menedékkérőket. A tüntetést azután rendezték meg, hogy a Magyar Helsinki Bizottság legutóbbi jelentésében a fogvatartottak bántalmazásáról számolt be.

Manipuláltak a német bankok. A német pénzügyi felügyelet bizonyítékokat talált devizaárfolyamok manipulálására tett kísérletekre, ezért vizsgálatait a Deutsche Bankról más nagy német bankokra is kiterjeszti. A német pénzintézetek közül eddig a Deutsche Bank ismerte el, hogy alkalmazottai „nem helyénvalóan” viselkedtek bizonyos devizatranzakciók során.

 

A Vatikán a pénzmosás ellen. Egyik évről a másikra jelentősen megugrott azoknak a tranzakcióknak a száma a vatikáni bankban, amelyet pénzmosás gyanúja miatt állítottak le. 2012-ben csupán hat, míg tavaly már 202 ilyen eset volt. A pénzintézet most nyilvánosságra hozott jelentése azt mutatja, hogy a pápai államban elindított reformok felszínre hozták a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem nemzetközi előírásait megkerülő tranzakciókat.

India választások után. A korrupció valóságos párhuzamos rendszerként működik Indiában, ezért a parlamenti választásokon győztes ellenzéki párt sem lesz képes igazi változást előidézni. Egy érdekes cikk a politikai változások utáni helyzetet tekinti át korrupciós szempontból.

 

Dominika „üres üvegei”. Üres üvegeknek, „botellas vacias” hívják a Dominikai Köztársaságban azokat a „diplomatákat”, akik csak a fizetést markolják fel, valójában semmit sem dolgoznak. Százával vannak ilyenek, csak az ENSZ-ben 77 diplomatát jelentettek be, ami jóval több, mint akár a Dominikánál sokkal nagyobb országok diplomataállománya.

 

Megosztás