Egyéb

A jobbikos orosz kém és az oligarchakupa

Orosz kém a Jobbikban?

A Magyar Nemzet szellőztette meg a hírt, hogy a Legfőbb Ügyészség kezdeményezte Kovács Béla jobbikos európai parlamenti képviselő, korábbi kincstárnok mentelmi jogának a felfüggesztését Brüsszelben. A gyanú ellene az, hogy az Európai Unió intézményei ellen kémkedett, ráadásul az oroszoknak. A jobbikos politikus életútja már korábban felkeltette a média érdeklődését, de vannak friss portrék is. A HVG azt taglalja, hogy milyen összefüggések lehetnek a párt vonala és az orosz külpolitika célja között, az Index friss írása szerint tisztázatlan múltját és zavaros ügyeit a pártvezetés elnézte, mert egy időben a tagok közül ő támogatta a legtöbb pénzzel a Jobbikot. A kémkedéssel gyanúsított politikus mindent tagad, először még azt is, hogy egyáltalán volt orosz alkalmazottja, aztán a sajtótájékoztatón rájött, mégis volt. A nemzetbiztonsági bizottság hétfőn ül össze.

A Gazprom elnök Budapesten
A Déli Áramlat gázvezetékről tárgyalt a Gazprom első embere Budapesten Orbán Viktor miniszterelnökkel. Az újdonság persze az, hogy valószínűleg sokkal többe fog kerülni a vezeték, mint korábban becsülték. Naná. A Magyarországon áthaladó szakasz az eddigi tervektől eltérően nem Szerbiából Szlovéniába, hanem Szerbiából Ausztriába vezethet majd, emiatt pedig az eddigi 600 millió eurónak a két és félszeresébe is kerülhet.

Fogorvosok kérték
Folytatódott a HVG.hu cikksorozata arról, hogy miközben egy egész ágazat fellendítését ígérték, csak egy szűk körnek jutott a fogászati turizmusra szánt közpénzből. A kedvezményezettek listája még a hivatalosnál is rövidebb, miután a lap talált olyanokat is, akik két-három céggel nyertek, amit a pályázat megengedett. Az egyik támogatott fogászat esetében ráadásul Orbán Viktor fogorvosába botlottak, miközben ő a program egyik vezetője. Mindez azonban nem gond: a cégtárs szerint ez nem összeférhetetlen, ráadásul Gyurcsány és Bajnai fogorvosának is megvolt a lehetősége, hogy tegyen a fogturizmus fejlesztéséért.

A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót!

Vajna és az átláthatóság
Az Átlátszó írt arról, hogy nem fedi a valóságot Andy Vajna kaszinóvállalkozásának átláthatósági nyilatkozata. Az oknyomozó portál ezt abból állapította meg, hogy kikerültek a kormany.hu-ra a kaszinókoncessziókról szóló szerződések. A dokumentumból kiderül, Andy Vajnáék egy furcsa infografika-szerűséggel bizonyították, hogy a cég tulajdonképpen a filmipari kormánybiztosé. Az államot nem zavarta, hogy a végső tulajdonosig offshore-cégek hálóján keresztül vezet az út, de az sem, hogy a Vajnáék által benyújtott átláthatósági nyilatkozatnak csak egy része tükrözi a valóságot.

Kiderülhet, mennyi volt a 4-es metró
Egy újságíró a TASZ képviseletével jogerősen pert nyert a BKV-val szemben, így néhány héten belül kiderül, miért került a 4-es metró olyan sokba. A per tétje annak megismerése, hogy a fővárosnak végül mekkora kötbért kell fizetnie a metró biztosító berendezéseit szállító Siemens számára. A nyilvánosságra kerülő dokumentumok választ adnak majd arra, hogy az adófizetők által kifizetendő összeg megegyezik-e egy szakértő cég javaslatával, vagy más tényezők is befolyásolták a végső alkut. A 4-es metró 452 milliárd forintos költségvetéséből a kötbér 9 milliárd, ez az összeg majdnem a kétszerese annak, ami elég lenne a Széll Kálmán tér teljes rekonstrukciójára.

Együtt kvaterkázik az MSZP és a Fidesz?
Előbb egy sajtótájékoztató keretében jól egymásnak feszültek, majd utána úgy elkvaterkázott egymással a Fidesz szóvivője, Hoppál Péter és az MSZP volt pártpénztárnoka, Puch László mintha a két párt valójában egy lenne.

Minket nem pénzelnek oligarchák, csak akkor leszünk, ha te is fontosnak érzed, hogy dolgozunk. Légy szíves, támogasd az Átlátszót és a Mutyimondót rendszeres, akármilyen kicsi havi adománnyal! Rajtad is múlik!

Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére sem, a Napi Mutyimondóra, akkor már reggel olvashatod az aznapit. Kattints ide!

További érdekességek itthonról és külföldről:

Szándéknyilatkozat a korrupció ellen. Korrupció ellenes szándéknyilatkozatot készített a Transparency International magyarországi irodája csatlakozva a szervezet európai uniós központjának kezdeményezéséhez. A dokumentumot valamennyi, az európai parlamenti választáson listát állító magyarországi pártnak eljuttatták.

Ligakupa helyett Oligarchakupa? Vastagbőr-blog szerint lassan át lehetne nevezni a Ligakupát oligarchakupára, miután Garancsi István, a Videoton tulajdonosa a DVTK mögött álló Leisztinger Tamást ekézi egy vesztes meccs utáni nyilatkozatában és a szűkös gazdasági lehetőségeiről panaszkodik, miközben azért neki is csurran-cseppen.

Nem kell a norvég pénz. Ha nem Lázár János oszthatja szét. Az Átlátszó blogja a norvég-magyar marakodás eddigi történetét foglalja össze és helyezi kontextusba. Vigyázat megdöbbentő infografika.

A cisztereké az arborétum. Méghozzá ingyen. Két éve Fazekas Sándor miniszter még vehemensen cáfolta, hogy a ciszterci apátságnak kívánnák adni a nemzeti parki kezelésben lévő zirci arborétumot. Most ingyenes vagyonjuttatás keretében mégis oda került.

Takarítócsalás. Milliárdos csalással gyanúsítanak egy baranyai takarítócéget. A gyanú szerint munkaerő-kölcsönzéssel manipulálva milliárdos összeggel rövidíthette meg a költségvetést a cég, amelynek tizenöt tagja ellen eljárást indított a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Ez a bor szar. Hárommilliárd forintnyi borkészlet értékesítését függesztette fel a Tokaj Kereskedőház, mert pancsolt tokaji lehet raktáron. Nem olyan régen esett meg, hogy ugyanez a cég Uj Péter újságírót üldözte becsületsértés miatt, mert azt találta mondani, hogy a cég egyik bora szar. És tényleg. Az Index cikke az aszú körüli hatalmas kavarást mutatja be.

Már ezer halottja van a foci vb-nek. Már a katarikormány is elismerte, hogy közel ezer halottja van a 2022-es világbajnokság előkészületeinek, ez egy általuk kezdeményezett tanulmányból derült ki.

Mi tuti nem építünk stadiont az 1%-os szja-felajánlásodból, de kinyomozzuk, hova ment a 99 százalék. Köszönjük, ha idén az Átlátszót támogatod!

Megosztás