Egyéb

Lázár titkos küldetései

Lázár titkos kiküldetései
Az Origo egy per során érdekes adatokat szerzett arról, hogy merre járt, és miről tárgyalt a Miniszterelnökséget vezető államtitkár különböző külföldi útjain. A lap decemberben arra kérte a Miniszterelnökséget, adjanak ki egy összesítést a vezető tisztviselők 2012–2013-as külföldi kiküldetéseiről. El is küldtek egy táblázatot az utazásokról, amelyek közül Lázár János több utazása is kitűnt. Az egyik különös részlet az volt, hogy több esetben is jóval nagyobb volt a szállásköltség, mint más miniszterelnökségi vezetők kiküldetéseinél, ezekről az utakról azonban nemzetbiztonsági okból nem akartak további információkat kiadni. Így lett per, amelyben most született ítélet. Sok minden továbbra sem derült ki, de pár részlet világosabb lett, így az, hogy Svájcba mentett magyar vagyonokról és a magyar–orosz üzleti kapcsolatokról is tárgyalt eddig titokban tartott külföldi útjain Lázár.

Mire kell a kétharmad?
Az Index írt arról, hogy nagy a zúgolódás a képviselők között, mert kiderült, nem elég, hogy megszűnt az eddigi, komoly pluszpénzt jelentő utazási támogatás, most benzinkártyát is csak az kap, aki saját tulajdonú autót használ. A törvény jelenlegi formájában arra kényszeríti a politikusokat, hogy azonnal vásárolják meg lízingelt vagy tartós bérletbe vett kocsijaikat, ha üzemanyag-térítéshez akarnak jutni. A képviselő-polgármesterek sem tudják, felvehetik-e októberig az önkormányzati fizetésüket. Valószínű, hogy emiatt rögtön módosítani kell egy kőbe vésett törvényt, kell a kétharmad tehát.

A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót!

 

A kispártok eltűnt pénze nyomában
Hír24 cikke szerint rejtély, hova tűnt a kispártok pénze. Annyi bizonyos, hogy több százmillió forintot kaptak, és az is, hogy azt mondják, mindet elköltötték. Egy kutatás szerint viszont csak néhány tízmillió forintot fordítottak kampányra, pedig az adóforintokat elméletileg erre kapták. A kispártoknak az Államkincstártól kapott összeget egyébként csak akkor kell visszafizetniük, ha nem tudják számlával igazolni a költést. Más a helyzet viszont a jelöltek által felajánlott személyenként 1-1 millió forinttal. Ha ugyanis az adott jelöltnek nem sikerült elérni a választáson a 2 százalékot, akkor a pártnak vissza kell fizetni az összeget, akkor is, ha le tudja fedni a költést. Mivel a kispártok jelöltjeinek döntő többsége nem érte el ezt a küszöböt, így ezeket az egymillió forintokat hamarosan vissza kell(ene) szolgáltatni.

Beperli az Átlátszó az MNB-t
Újabb pert indít az Átlátszó, ezúttal a Magyar Nemzeti Bank ellen. Az MNB-től a  teljes elektronikus banki átutalási rendszer működtetéséért felelős cég, a Giro Zrt. tulajdonrészének megvásárlásaival kapcsolatos adatokat kérte ki az oknyomozó portál, a jegybank elutasította a kérést, így bíróság fogja eldönteni, nyilvánosságra hozhatók-e a milliárdos bevásárlás részletei. Az Átlátszó arra kíváncsi, hogy pontosan mit és mennyiért vásárolt az állam, illetve kikérte a döntés előkészítésére vonatkozó iratokat, hiszen talán még érdekesebb, hogy mi volt a motiváció, milyen érvek szóltak a vásárlás mellett, hogyan alakult ki a vételár.

 

Matolcsyék engedélyezték, amit a bíróság letiltott
Az MNB engedélyezte az FHB tulajdonszerzését a Takarékbankban, bár a bíróság ebben az ügyben korábban éppen azért fordult az Alkotmánybírósághoz, mert szerintük alaptörvény-ellenes a szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról szóló törvény, és megtiltotta, hogy a Magyar Posta a tulajdonában lévő Takarékbank részvényeket bármely személyre átruházza. Hiába egyébként az MNB engedélye, annak csak elvi jelentősége van, és  még nem jelenti tranzakció lezárását.A bírósági akadályok miatt egyébként közben új megoldás körvonalazódik: a Magyar Takarék átváltozó kötvények révén valószínűleg akkor is hozzájut a Posta tulajdonrészének megfelelő nagyságú paketthez, ha az Alkotmánybíróság végül megbuktatja az integrációs törvényt.

 

Minket nem pénzelnek oligarchák, csak akkor leszünk, ha te is fontosnak érzed, hogy dolgozunk. Légy szíves, támogasd az Átlátszót és a Mutyimondót rendszeres, akármilyen kicsi havi adománnyal! Rajtad is múlik!

Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére sem, a Napi Mutyimondóra, akkor már reggel olvashatod az aznapit. Kattints ide!

 

További érdekességek itthonról és külföldről:

 

Kieshet a másodosztályból Kozármisleny. Meg Tatabánya is. Viszont mindkét helyen százmilliókból épül takaros stadion, miközben a nézők meg ugye sehol. Mire befejezik a munkát, harmadosztályú rangadók lehetnek a felújított stadionokban. A 444-en egyébként jó kis infografika is van a stadionokra kidobott milliárdokról. De persze hol van Kozármisleny Brazíliaváros stadionjától?

 

TV2-es sorozat állami támogatásból? A 444 szúrta ki, hogy a TV2 Magánnyomozók című sorozatának végén jelzik, hogy a magyar állam támogatta. Kiderült, a filmiparban is érvényes társasági adókedvezményre utaltak ezzel a kiírással, viszont ezzel a logikával megint bebizonyosodott, hogy a felcsúti stadion is közpénzből épült.

 

Simon házi őrizetben. Kiengedték a börtönből Simon Gábort, miután a Fővárosi Törvényszék jogerősen megszüntette a közokirat-hamisítással gyanúsított volt MSZP-s előzetes letartóztatását. A politikus házi őrizetbe kerül.

 

Etikai eljárás Rezesova szakértője ellen. Nekimegy az Eva Rezesova által okozott balesetben meghalt áldozatok családja a szlovák milliomosnő szakértőjének. A hvg.hu megtudta, hogy már kezdeményezték az igazságügyi szakértő elleni etikai eljárást a kamaránál, amiért szerintük elfogult és megsértette hivatásának szabályait.

 

Mi tuti nem építünk stadiont az 1%-os szja-felajánlásodból, de kinyomozzuk, hova ment a 99 százalék. Köszönjük, ha idén az Átlátszót támogatod!

Megosztás