közbeszerzés

A Duna Aszfalt és a Colas kapta meg a Közgéptől elvett M4-es gyorsforgalmi út szerződését

125,3 milliárd forintért építheti meg a Colas és a Duna Aszfalt az M4-es gyorsforgalmi út Abony és Törökszentmiklós közötti, Szolnokot elkerülő szakaszát. A Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt.-től elnyert munkába beletartozik egy új Tisza-híd megépítése is.

Az uniós közbeszerzési értesítőben, a TED-ben megjelent tájékoztató alapján a szerződést a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő (NIF) Zrt. idén május 17-én írta alá a cégekkel. A tenderről idén márciusban az eredményhirdetéskor írt a G7.

A beruházás két részből áll. Az első, 18,6 kilométeres szakasz megépítését a Colas Közlekedésépítő Zrt., a Colas Hungária Zrt. és a Duna Aszfalt Kft. végezheti el. Ráadásul az eredetileg becsült nettó 52,6 milliárd forint helyett 67,89 milliárdért.

A gyorsforgalmi út második, 8,5 kilométeres szakaszának a kivitelezését a Duna Aszfalt Kft. egyedül kapta meg. A cég szintén a becsült érték feletti összegért vitte el a közbeszerzést: nettó 41,4 milliárd forint helyett 57,4 milliárdért.

Összesen tehát 125,3 milliárd forintot fizet ki a NIF Zrt. az M4-es folytatására.

A G7 kiszámolta, hogy az első szakasznál egy kilométer megépítése 3,7 milliárd, a második szakasznál pedig 6,7 milliárd forintba kerül.

A beruházást a Simicska-féle Közgép Zrt. a Colas, a Strabag, a Swietelsky  és az A-Híddal alkotott konzorciumban kezdte el építeni. A munkát – mint a Napi.hu is megírta – a Fidesz és Simicska Lajos szakítását követően 2015-ben kartellgyanúra hivatkozva leállították. A felbontott szerződések miatt a kormány nem nyújtott kártérítést, de kifizette a beruházásra addig elköltött 45 milliárd forintot.

Ismert, a Duna Aszfalt Szíjj László érdekeltsége. Az üzletember a Napi.hu 2019-es, leggazdagabb magyarokat tartalmazó listáján a tizedik helyen szerepel 110 milliárd forintra becsült vagyonával. Mészáros Lőrinc üzlettársa néhány év alatt lett az ország egyik leggazdagabb embere, az Átlátszó idén márciusban közölt portrét az üzletemberről.

Tiszakécskétől Bulgárián át Dubajig: így lett Szíjj László a NER egyik legfontosabb üzletembere

Néhány év alatt Magyarország egyik leggazdagabb embere lett a tiszakécskei vállalkozó, akinek építőipari cége robbanásszerű növekedést produkált az állami és önkormányzati megrendeléseknek köszönhetően. Mára Szíjj László a NER üzleti köreinek egyik legfontosabb szereplőjévé vált, az érdekeltségébe tartozik az MKB Bank harmada és a Közgép is, Mészáros Lőrinccel pedig egy bulgáriai építőcéget alapított.

Csikász Brigitta

Fotó: magyarepitok.hu

Megosztás