Egyéb

Tiborcz-közelben nyomoz a NAV évek óta, de még nem talált semmit

 

A szekszárdi önkormányzat közbeszerzési tanácsadói szerződése miatt nyomoz a NAV költségvetési csalás gyanújával. Ez a tanácsadó bonyolította azt a közbeszerzést, amivel kiválasztotta a fideszes város Tiborcz István cégét, az Eliost a közvilágítás megújítására. Mindez Polt Péter legfőbb ügyész válaszából derült ki. Poltot Hadházy Ákos, az LMP társelnöke faggatta írásban.

Nem csoda, hogy a hatóságok dobálják, mint a forró krumplit a volt Tiborcz-céggel kapcsolatos eljárásokat. Schiffer András, az LMP volt társelnöke még 2014 decemberében tett feljelentést az Elios Innovatív Zrt. által elnyert önkormányzati közbeszerzések miatt. A Nemzeti Nyomozóiroda 2016-ban szüntette meg a nyomozást, egy ügy kivételével. A megszüntető határozat szerint:

“A lefolytatott bizonyítás eredménye alapján Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzatának 2013. év október hó 31. napján megkötött, a közbeszerzési eljárások lebonyolítására vonatkozó megbízási szerződése kapcsán, hűtlen kezelés vétség elkövetésének gyanúja merült el, melynek tekintetében az eljárás elkülönítésre került. “

Erre az eljárásra kérdezett nemrégiben rá Hadházy Ákos Polt Péternél. A legfőbb ügyész válaszából kiderül: az elkülönített eljárás egy 2013-as, a városi közvilágítás energiatakarékos átalakítására vonatkozó KEOP-os közbeszerzés lebonyolítására szóló megbízási szerződés miatt folyik.

Az ügyet a Nemzeti Nyomozó Iroda a NAV-hoz tette át, ahol már 2015 óta nyomoznak különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja miatt. De gyanúsítottat ennyi idő alatt sem sikerült fogni.

Hadházy hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: egyelőre nem tudni, melyik cég az a bizonyos tanácsadó, amelyik miatt nyomoznak, s amelyik nyertesnek ajánlotta a Tiborcz-céget annak idején. A szerződés ugyanis nem került fel a szekszárdi önkormányzat közzétételi listájára.

A városnak ugyanakkor van egy általános megbízása a Provital Zrt.-vel, amelynek jogelődében érdekelt volt Homolya Róbert, a fejlesztési minisztérium jelenlegi államtitkára, jelenleg pedig Antal Kadosa Adorjáné a részvények többsége. Antal Kadosát Mészáros Lőrinc háttércsapatába sorolta nemrég az Index írása. Számos delikát projekt mellett provitalosok dolgoztak például a felcsúti kisvasút projektmenedzsmentjén is.

A Provital annak idején viszonylag olcsón vállalta az általános közbeszerzési bonyolítást Szekszárdon, viszont előfordult, hogy konkrét ügyekben ismételten megbízást kapott, azaz kétszeresen kifizetette ugyanazt. Így például az Öveges-program esetében is, ami miatt Hadházy feljelentést is tett.

Ennek a nyomozását szintén áttelepítették a hatóságok, ezúttal a „nagy” Öveges-ügyéhez. Ebben bűnszövetségben, üzletszerűen, különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalást gyanítanak iskolai eszközbeszerzések kapcsán.

Kapcsolódó cikkek

“Sokakkal ellentétben már becsülöm Simicskát” – Hadházy Ákos az állami és önkormányzati korrupcióról

A főügyész vagy a nyomozóhatóság hazudik az egykori Tiborcz-céggel kapcsolatos hangfelvételről?

Cikkünk nyomán: Nyomozás indult Tiborcz István cégének közbeszerzései miatt

Az OLAF jelentése megerősíti, hogy a miniszterelnök családjáig ér a pályázati csalás gyanúja

Kipereltük és közzétesszük a felcsúti kisvasút uniós pályázatát

Rádi Antónia

[sharedcontent slug=”cikk-kozepi-hirdetes”]

Megosztás