Egyéb

Welsz Tamásig érnek a józsefvárosi rendelőfelújítás szálai – köze volt az uruguayi konzorciumi partnerhez

 

Welsz Tamás uruguayi kapcsolata volt az a cég, amelyet hamis referenciával szerepeltettek konzorciumi tagként a józsefvárosi Auróra utcai rendelőintézet felújítása során. Egyre több az uruguayi szál a mutyigyanús Fidesz-közeli ügyekben.

 

KORMÁNYPROPAGANDA HELYETT VALÓDI HÍREK

Előfizetőket keresünk – támogasd a függetlentényfeltáró újságírást havi 1000 forinttal!

 

„Éveket éltem Uruguayban, mert vállalkozásokat indítottam kint, illetve megcsináltam az állampolgárságot. Édesapám barátja a Medicor Uruguay tulajdonosa. Ő volt az igazgató, és a privatizációkor megszerezte. Most régi röntgengépek és orvosi műszerek szervizelésével foglalkoznak” – ezt a néhai Welsz Tamás nyilatkozta az Index autós magazinjának, a Totalcarnak 2010-ben uruguayi veteránautókról adott interjújában.

Az egykori szocialista mintavállalat dél-amerikai lerakata (és alighanem, mint az efféle leányok akkoriban: hírszerzőfészek) neve valójában Medicor Latinoamericana SA, és azzal került mostanában a hírekbe, hogy kamu referenciaként hivatkoztak rá egy 1,2 milliárdos józsefvárosi közbeszerzésben.

A Direkt36 tényfeltáró cikke szerint az Auróra utcai rendelőintézet felújítását az EU-Line Kft. vezette konzorcium csak akkor nyerhette volna el a Kocsis Máté (Fidesz) vezette önkormányzat pályázatán, ha igazolja, hogy korábban végzett hasonló rekonstrukciót egészségügyi intézményben, ide értve legalább egy lift- és a fűtésrendszer teljes cseréjét is.

A konzorcium a Medicor Latioamericanát nevezte meg a „csapatuk tagjaként”, s mint ami 2011-20112-ben részt vett az uruguayi Pando városában található rendelőintézet felújításán. Csakhogy a pandói intézményben nincsen és nem is volt lift, ráadásul senki sem emlékezik rá, hogy a kinti Medicor – amely egyébként egészségügyi berendezések, főképp egykori Medicor-termékek javításával foglalkozik – részt vett volna a munkákban, írta a Direkt36.

Az időközben önállósult montevideói Medicort korábban Magyarország tiszteletbeli konzulja, Juan Martony vezette, jelenleg pedig az Uruguayban élő Hídvégi Lászlóé.

Bár Welsz – az uruguayi magyar kolóniába bejáratosak szerint – kicsit nagyzolt a Totalcarnak nyilatkozva: úgy tudják róla, hogy legfeljebb ha hónapokat tartózkodhatott a dél-amerikai országban, amelynek nem lett az állampolgára, de tartózkodási engedélyt valóban sikerült szereznie.

Nem egyértelmű, hogy Martonyra vagy Hídvégire utalt Welsz az interjúban. Forrásaink között akadnak ugyanakkor, akik úgy emlékeznek, hogy a nemzetközi kalandor az utolsó időkig jó viszonyt ápolt Hídvégivel, aki segített is neki ottani üzletei egyengetésében, már csak azért is, mert Welsz nem beszélt spanyolul.

Úgy tudni, Welsz – a mániának számító veteránautók beszerzésén túl – azt fontolgatta, hogy az uruguayi vasút tervezett korszerűsítésében talál majd megbízást, de ez végül nem jött neki össze. Mint emlékezetes, 2014-ben máig ködös körülmények között vesztette életét, miután rosszul lett egy budapesti rendőrautóban. Akkor arra készült, hogy vallomást tegyen Simon Gábor volt MSZP-elnökhelyettes osztrák feketeszámlája ügyében.

Kapcsolódó cikkeink

A panamai ügyészség szerint csaltak Welszék az offshore cégekkel – közreadjuk a vádiratot

Welsz Tamás három éve milliárdos csalás nyomára bukkant Panamában – közreadjuk a feljelentését

Több eljárás folyik – bíróságon és rendőrségen is – Welsz Tamás hagyatékával kapcsolatban

Miattuk retteg Simicska? Rejtélyes halálesetek, hihetetlen magyarázatok

A Közgép-vezér és fidesz-közeli ügyvédek luxusingatlanokat vásároltak Uruguayban

Milliárdos beruházásra készül az FCSM Uruguayban? – persze, hogy Szabó Iván tolja

A kormány az Átlátszó cikke nyomán elemzi a Közgép-közeli pénzmosásgyanút – Uruguayban

A Medicor Latinoamericana címén írásban kérdeztük Hídvégit a Welszszel való állítólagos kapcsolata részleteiről, illetve arról, a magyar hatóságok keresték-e őt is, amikor Welsz ügyeit próbálták felgöngyölíteni.

Akkoriban a hatóságoktól kiszivárgott például, hogy Welsznél állítólag olyan hamis okmányokat is lefoglaltak, amelyek alkalmasak lehettek volna arra, hogy Simon pénzének eredetét uruguayi befektetőkhöz kösse. Hídvégi egyelőre nem válaszolt.

A Medicor józsefvárosi referenciájában az szerepel a Direkt36 szerint, hogy a munkát alvállalkozóként kapták a montevideói Bau R.S.I. SA-tól.

Ez a cég szintén magyar kötődésű: közvetve, illetve közvetlenül számos budapesti cég, zömében ingatlanos vállalkozás tulajdonosa. Az egyik ilyen közvetett uruguayi érdekeltség 2015-ig a budapesti – s egyébiránt Montevideóban szintén gyakran megfordult – Borzován Jánosé volt, s jelenleg is ő az ügyvezetője.

Borzovánt és Rónaszéki László volt V. kerületi jegyzőt nyáron első fokon bizonyíték hiányában mentette fel a bíróság a belváros-lipótvárosi önkormányzatot érintő korrupciós ügyben. Rónaszékit azzal vádolták, hivatali hatalmát arra használta, hogy Borzován pozícióját erősítse a „vetélytársaival” szemben.

Az ügyészi fellebbezés nyomán az eljárás a táblabíróságon folytatódik.

Rádi Antónia

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás