Egyéb

35 millió Matolcsy-forint a fideszes álcivil Alapjogokért Központnak, titok hogy mire

A Fidesz pártalapítványa által tízmilliókkal kitömött Alapjogokért Központról már többször írtunk. A szervezet honlapjáról máig nem derül ki, hogy pontosan ki, milyen tevékenységüket és mennyivel finanszírozza, sőt az sem, hogy kik dolgoznak ott.  Az Átlátszó viszont megtudta, hogy a Központ mögötti nonprofit cégnek egy jegybanki alapítvány tudományos kutatás céljából 35 milliós támogatást adott. De Szánthó Miklós ügyvezető szerint a támogatás költségvetése üzleti titok. Vagyis az adófizetőkre nem tartozik, hogy mire használja fel a pénzüket egy fideszközeli, magát jogásznak és civilnek mondó csapat.

 

tamogatoi_banner_cikkbe

 

A civil szféra elleni támadás putyini modelljének hazai változatáról szóló elemzést tavaly publikáltuk. Ebben jeleztük, hogy hazánk is tele van gongókkal, azaz olyan civil szervezetekkel, amelyeket a kormány vagy annak vezető pártja működtet azért, hogy hazai vagy nemzetközi szinten a kormányt és a kormánypártot segítő politikai tevékenységet végezzenek.

Ennek legnagyobb volumenű hazai szereplője a CÖF, de rengeteg más, civilnek tűnő szervezet mögött is fideszes pártalapítványi pénz van.

Kapcsolódó cikkek

Békemenet, CÖF, CÖKA, Pestisrácok – mi fán terem, kinek szolgál a magyar gongó?

Fidesz: gongóból van a kerítés

Köszönjük nektek, hogy az szja 1%-os felajánlások terén ismét legyőztük az agyontámogatott kormánycivileket

Ezek egyike a Jogállam és Igazság Kft., amely 2013-14-ben már 80 milliós támogatást kapott a Fidesz pártalapítványától. Ennek a cégnek az ügyvezetője Szánthó Miklós, a cég 2013-as beszámolója szerint a pénzt az Alapjogokért Központ működtetésére kapták. Ami nem is csoda, hiszen Szánthó Miklós egy személyben az Alapjogokért Központ igazgatója is.

A 2014-es beszámolóban mintha már titkolni próbálnák a támogatás valós célját, mert az Alapjogokért Központ megnevezést nem is tartalmazza a beszámoló, de a felsorolt tevékenységek megfeleltethetők a Központ 2014-es tevékenységeinek.

Szóval van egy Alapjogokért Központ nevű valami, ami jogilag nem létezik, a működését jelentős részben a Fidesz pártalapítványa finanszírozza, de a honlapjukon nincs semmi a költségvetésükről, programjaik finanszírozásáról, és a vezetőiken kívül a munkatársaikról sem. Átláthatóság és politikai függetlenség felsőfokon.

És ha ez nem lenne elég, csodák csodájára a Jogállam és Igazság Nonprofit Kft. kapott 34,9 millió forint vissza nem térítendő támogatást a Pallas Athéné Domus Animae Alapítványtól (PADA), amely az egyike azon jegybanki alapítványoknak, amelyek költségvetését titkosítani próbálta a Fidesz, de a terv elbukott az Alkotmánybíróságon.

A közel 35 milliós támogatás is csak úgy derült ki, hogy a Váci Lokálpatrióta Egyesület vezetője adatigényléssel fordult a PADÁ-hoz, amely a szerződést kiadta, de az annak mellékletét képező támogatási kérelmet és költségvetést nem. A PADA csatolta Szánthó Miklós nyilatkozatát, mely szerint az adatok kiadása üzleti érdeket és személyes adatok védelméhez való jogot sértene.

 

Nyilatkozat_Jogállam_és_Igazság_Nonprofit_Kft_Law_and_Economics-page-001

 

A Váci Lokálpatrióták ezután az Átlátszóhoz fordultak, azt tudakolva, hogy lehet-e a jogszerű a kért adatok kiadásának megtagadása?

Szerintünk nagyon nem. Hogy miért nem? Azért, mert a közpénzből finanszírozott tudományos kutatást olyan cég végzi, amelynek a jogi formájából fakadóan nem lehetnek üzleti érdekei. Érted, N O N P R O F I T, vagyis nem üzleti célért működő társaság. Meg K Ö Z P É N Z. Vagyis a te pénzed, kedves olvasó. És T U D O M Á N Y. Vagyis nem üzlet.

Hogy mire kapta a cég ezt a pénzt? Hivatalosan egy tudományterület, az ún. Law and Economics hazai jogi, gazdasági és politikai gondolkodásban való, 12 hónap alatt történő meghonosítására. Hogy ennek keretében pontosan mit és mennyiért vállalt, az már titok. De valószínűleg nem sokáig, mert az adatokat igénylő magánszemély perre megy az információkért.

Ne felejtsük el: mindez akkor történik, amikor állítólag háttérhatalmak irányítanak olyan civil szervezeteket, amelyek közhasznúsági jelentései a honlapjukon elérhetők.

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás