koronavírus

Koronavírus híradó: tízezer fő felett az összes fertőzöttek száma Magyarországon

Péntek reggelre 718 új fertőzöttel újabb rekordot döntött a koronavírus hazánkban, így a jelenleg aktív fertőzöttek száma 6 264-re emelkedett, míg a kumulált szám a héten átlépte a 10 000 főt. Több, mint hatszázan hunytak el a vírusban, és négyezer felett van a gyógyultak száma. A járvány halálozási rátája 5,78 százalék és továbbra is csökkenő tendenciát mutat. 

A sajtószabadság nem csak a hatalomtól, tőled is függ – mutatjuk, mennyibe kerül az Átlátszó

Az Átlátszó ingyen van, de nem ingyen készül: idén még 3345 előfizetőre lenne szükségünk. Fektess be te is a tényfeltáró újságírásba!

Hetente jelentkezünk az Átlátszón koronavírus híradóval, hogy felvázoljuk milyen tendenciák alapján terjed az új vírus jelenleg az országban. A járvány magyarországi helyzetét grafikonokon és térképeken a Koronamonitoron lehet nyomon követni, az ott található adatokat naponta többször is frissítjük, hogy az olvasóink tájékozódhassanak az aktuális helyzetről. Az oldal elsősorban a hivatalos, kormány (koronavirus.gov.hu oldal) által közölt adatokat dolgozza fel, ám nagyon sok származtatott statisztikát is számolunk.

 

Az elmúlt héten 3 527 fővel emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma, az új típusú koronavírus 10 ember halálát okozta, köztük egy idős, krónikus betegét is, 70 személy pedig gyógyultan hagyhatta el a kórházat.

A kormányzati portálon olvasható, hogy fenntartják az utazási korlátozásokat és az ezzel járó, a magyar állampolgárokat érintő 14 napos karantén-kötelezettséget. Ezen felül továbbra is a legfontosabb védekezés a megelőzés, a higiéniás szabályok betartása, és óva intenek a zárt terektől, a szociális érintkezésektől.

Visszaesés után újabb növekedés

Az új fertőzöttek száma hétfőn 576 esettel rekordot döntött, majd visszaesés következett be, kedden csupán 341 új beteget regisztráltak. A számok a hét többi napján újból nőni kezdtek, majd péntekre megdőlt a hétfői rekord is: 718 új fertőzöttet közöltek a kormányzati portálon.

Egy héttel ezelőtt az összes mintavétel száma 452 128 volt. Ez ma 517 222, ami 65 094 új tesztet jelent az elmúlt hét napban.

Múlt péntek óta:

  • 7 382 főről 10 909 főre emelkedett a regisztrált esetek száma, ami 48 százalékos növekedés.
  • 2 817 főről (a regisztrált esetek 38,2 százaléka) 6 264 (a regisztrált esetek 57,4 százaléka) főre emelkedett az aktív esetek száma, ami 122 százalékos növekedés.
  • 621 főről (a regisztrált esetek 8,4 százaléka) 631 főre (a regisztrált esetek 5,78 százaléka) emelkedett az elhunytak száma, ami 1,6 százalékos növekedés.
  • 3 944 főről (a regisztrált esetek 53,4 százaléka) 4 014 főre (a regisztrált esetek 27,2 százaléka) nőtt a gyógyultaké, ami 1,77 százalékos növekedés.

Szeptember 11-én 259 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 12-en vannak lélegeztetőgépen. Egy hete 120 fő volt kórházban, és csak 8-an szorultak gépi lélegeztetésre.

Infografika: Koronamonitor

Az egy nap elvégzett tesztek számát illetően ugyancsak kétszer volt rekord a héten: a hétfői 11 424 tesztet ugyan visszaesés követte a hét közepén (amihez a fertőzöttek száma is nagyjából arányosan igazodott), de a péntekre bejelentett 11 637 mintavétel megelőzte a hétfői számokat.

Infografika: Koronamonitor

Súlyosabb a helyzet az első hullámhoz képest

A héten két újabb diagrammal bővült a Koronamonitor, amin a vírus két hullámának alakulását hasonlítottuk össze.

Az előző heti koronavírus híradóban augusztus 26-át írtuk, mint a második hullám kezdete, mivel akkor jelentősen megugrott az aktuális napi fertőzöttek száma. Ezzel szemben a két hullámot összehasonlító diagramokon augusztus 6-át választottuk a második hullám kezdetének, mivel onnantól volt tartósan 20 felett az egy nap regisztrált fertőzöttek száma.

Az első hullám csúcspontja április 10-én volt, amikor egy nap 210 új fertőzöttet találtak. Ez az első hullám 38. napja volt. A jelenlegi hullámban szeptember 11-én a 37. napnál járunk, vagyis egy nap eltéréssel, de ugyanannyi idő telt el a második hullámból mint amennyi idő alatt az első hullám elérte a csúcspontját. Ennek a két napnak az adatait összehasonlítva látszik, hogy 3,4-szer többen fertőződtek meg most, mint áprilisban.

Infografika: Koronamonitor

A kumulatív fertőzöttek számát összehasonlító diagramon a jelenlegi hullám súlyossága még látványosabb. Az első hullám végén 4 564 fertőzöttet regisztráltak. Ezt a számot a második hullám már szeptember 8-án kedden, a második hullám 34. napján átlépte.

A jelenlegi hullámban már most 1 781-gyel több fertőzött van, 39 százalékkal több az első hullám végéhez képest.

Infografika: Koronamonitor

A helyzet súlyosbodása az aktív növekedési faktort bemutató diagramon is látható. A növekedési faktort úgy kapjuk meg, hogy az elmúlt öt nap átlagát elosztjuk az azt megelőző öt nap átlagával. Amennyiben a hányados 1 felett van, úgy még növekedés tapasztalható, ha egy alá esik, akkor elkezdhetünk bizakodni. Az érték augusztus 6-án volt utoljára 1 alatt, azóta stabilan növekvő tendenciát mutat, ami a mai nap 1,1.

Infografika: Koronamonitor

Budapest továbbra is a legfertőzöttebb

Az ország legfertőzöttebb területe továbbra is Budapest, 270 azonosított fertőzött jut 100 ezer főre. Az előző héten Fejér még a harmadik legfertőzöttebb megye volt, viszont jelenleg 148 fővel a második helyre került. Ezt követi Komárom-Esztergom megye 131 fővel majd Zala megye 123 fővel. A legkevésbé fertőzött megye továbbra is Békés ahol 100 ezer főre mindössze 22 megbetegedés jut, viszont az előző héthez képest 100 százalékos növekedés volt látható ebben a megyében.

Infografika: Koronamonitor

Infografika: Koronamonitor

Békés megyén kívül Tolna és Somogy megyében is gyorsan nő a fertőzöttek száma. Tolna megyében 106, míg Somogy megyében 100 százalékos növekedést lehet látni az előző héthez képest. Természetesen továbbra is igaz, hogy kisebb fertőzésszámról könnyebb nagyobb százalékos növekedést produkálni: Tolna megyében 47-ről 96-ra, Somogy megyében 54-ről 97-re és Békés megyében 33-ról 68-ra emelkedett a kumulált esetek száma.

Infografika: Koronamonitor

A fertőzöttek, elhunytak és gyógyultak budapesti és vidéki arányát tekintve alig látható változás a múlt héthez képest. Múlt pénteken az aktív fertőzöttek 44 százaléka (1 239 fő), az elhunytak 60 százaléka (373 fő) és a gyógyultak 42 százaléka (1 656 fő) volt budapesti. A százalékok szinte megegyeznek egy héttel később is, jelenleg a fertőzöttek 43 százaléka (2 694 fő), az elhunytak 59 százaléka (372 fő) és a gyógyultak 42 százaléka (1 686 fő) budapesti.

Infografika: Koronamonitor

Az életkori eloszlás szerint továbbra is a többnyire az idősebb korosztályt veszélyezteti a vírus. Az elhunytak átlag medián életkora jelenleg a nők esetében 81 év, a férfiak esetében 76 év. A legidősebb áldozat egy 103 éves, a legfiatalabb pedig egy 33 éves férfi volt.

Infografika: Koronamonitor

További grafikonok és térképek elérhetők a Koronamonitor oldalunkon:

KORONAMONITOR – Naponta többször frissülő grafikonok és térképek a koronavírus magyarországi helyzetéről

Szabó Krisztián

Támogatási kampány – fizess elő az Átlátszóra, kattints ide a támogatási lehetőségekért! Ha olvasóink 1 százaléka rendszeresen küldene havi ezer forintot, többet nem kellene pénzt kérnünk.

Megosztás