Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak!

Évente mintegy 10 milliárd forintról nem rendelkeznek az adózók. Ne hagyd bent az 1%-ot, add az Átlátszónet Alapítványnak, és mi kiderítjük, hogy mire költik a 99 százalékot. A személyi jövedelmadó (szja) 1% nyilatkozatodban az Átlátszónet Alapítvány nevét és adószámát (18516641-1-42) tüntesd fel.

Hogyan kell nyilatkozni az szja 1%-ról?

Az 1%-ról az EGYSZA elnevezésű lap segítségével lehet rendelkezni. Az Átlátszónet Alapítvány adószámával kitöltött EGYSZA nyilatkozatot – vagy ide kattintva az összes adatoddal kitöltve tudod letölteni.

A kinyomtatott nyilatkozatot lezárt borítékba kell helyezni, a borítékra pedig rá kell írni az adózó nevét, lakcímét és adóazonosító jelét, a leragasztásnál alá kell írni, betenni egy másik borítékba, és így azt elpostázni a NAV részére,ahova legkésőbb 2022. május 20-ig be kell érkezzen. A nyilatkozat postázási címe az állandó lakhely függvénye, a postázási címet innen lehet kinézni.

Az 1%-ról való nyilatkozatot az adóbevallástól függetlenül megteheted, és érdemes is megtenni ezen a módon, mivel az adózók nagy része számára a NAV készíti el magát a bevallást, aminek nem része az 1% nyilatkozat. Ha szeretnéd, hogy küldjünk neked kinyomtatott nyilatkozatot, kattints ide, és add meg az adataidat.

Ennél sokkal egyszerűbb online nyilatkozni: idekattintva ügyfélkapus belépéssel akár már ma is felajánlhatod az 1%-odat 1 perc alatt.

Ne feledd, májusig bármikor leadhatod az 1% nyilatkozatodat: tehát ha már leadtad az adóbevallásod postán vagy az ügyfélkapun keresztül, vagy ha még nem, az 1%-ról az adóbevallásodtól függetlenül tudsz nyilatkozni. Arra figyelj, hogy 2022. május 20-ig leadd vagy feladd a nyilatkozatod.

Miért az Átlátszónet Alapítvány?

2014-ben kértük először, hogy ajánljátok fel nekünk az szja 1%-át, ebben 2016-tól az Átlátszónet Alapítvány a partnerünk.

Ha más módon (is) szeretnéd támogatni az Átlátszó munkáját, böngészd át a támogatási lehetőségeket!

Add az Átlátszónak az SZJA 1%-ot és mi kiderítjük, mire költik a többit.

Nélküled nincsenek fontos sztorik, május 20-ig még dönthetsz az adód 1%-áról!