koronavírus

„A vakcinák keverése a szervezetére veszélyt jelenthet” – írta az információs vonal

Miközben Müller Cecília országos tisztifőorvos bejelentette, hogy engedélyezik a vakcinák keverését, olvasónk levélben kapott választ a Koronavírus információs vonaltól, amely szerint „a vakcinák keverése a szervezetére veszélyt jelenthet”. A teljesen ellentétes kommunikáció csak fokozza a kínai vakcinával oltottak tanácstalanságát. És bár vannak kutatók, akik javasolják a harmadik oltást, a jogi érdekérvényesítésre nincs lehetőségük a Sinopharmmal oltottaknak. 

Biztosan sokan tudnának mesélni az oltással kapcsolatos kálváriájukról, de amit én végig jártam, az keveseknek adatott meg kezdte levelét olvasónk. Majd azzal folytatta, hogy ő a magas vérnyomásával, beteg férjével és a 14 éves, még iskolába járó lányával úgy várták az oltást, mint a Messiást.

Amint a kormány bejelentette, hogy lehet »oltakozni«, még aznap leültem a gép elé és regisztráltam a férjemmel együtt. Eltelt két és fél hónap, semmi válasz.

A telefonunkat éjszaka sem mertük kikapcsolni, hátha jön az SMS vagy valamilyen hívás valahonnan, hogy mehetünk az oltásért.

Február legvégén a férjemet hívta a háziorvos, hogy kaphat Modernát. Megkönnyebültünk, hogy legalább elindult valami. (A férjemet két éve műtötték áttétes vastagbélrákkal, és azóta is – két éve – kemoterápiás kezelést kap, egy hónapos szünettel.) A férjem megkapta az oltást, majd rimánkodott a háziorvosnak, hadd kapjon a felesége is valamilyet, bármilyet. Így alakult, hogy március elején megkaptam az első Sinopharm vakcinámat, majd április elején a másodikat. Még vigyáztunk, továbbra sem jártunk sehova, csak vásárolni, és szerencsére a lányomnak sem kellett iskolába mennie május 10-ig.

Lehet keverni! Vagy mégsem?

Aztán elkezdtek szivárogni a hírek arról, hogy a kínai Sinopharm vakcina nem hatásos: sokaknál ugyanis az oltás után pár héttel elvégzett ellenanyag-vizsgálat csak minimális, határérték-közeli antitest termelését, vagy még annyit sem mutatott ki. A bizonytalanságot a külföldről érkező hírek is fokozták, amelyek arról szóltak, szükség lehet harmadik oltásra is.

Olvasónk, ahogy azóta számtalan más érintett, aggódni kezdett, hogy nem alakul ki nála a megfelelő immunitás, ezért próba-szerencse alapon írt a koronavirus1818.hu-nak egy levelet, hogy szívesen fogadna egy másik oltást, valami mRNS alapút. Ebben az időszakban érkezett újabb 250 ezer adag Pfizer az országba, illetve további 2,2 millió adagot ígértek júniusra, így reménykedett, hátha neki is jut ezekből.

„Csak annyit szeretnék, hogy védett legyek – Harmadik vakcináért küzdenek a Sinopharmmal oltottak

Egyre többen tartanak attól a Sinopharm-oltást követően, hogy nem alakult ki náluk a megfelelő immunitás, ugyanis az oltás után pár héttel elvégzett ellenanyag-vizsgálat csak minimális, határérték-közeli antitest termelését, vagy még annyit sem mutatott ki. A napokban petíciót indítottak, amelyben a döntéshozókat szólítják meg: ingyenes tesztet és amennyiben szükséges, harmadik oltást követelnek.

Levelére sokáig nem kapott választ, aztán egyszer csak jött a tájékoztatás. Éppen akkor, amikor az országos tisztifőorvos bejelentette, hogy engedélyezik a vakcinák keverését. Müller Cecília bejelentette, hogy ha valakinél az első oltás után olyan reakció alakul ki, ami miatt az orvosa másodjára egy másfajta vakcina felvételét javasolja, akkor azt engedélyezni fogják.

A levélben ugyanakkor ez állt: „a vakcinák keverése a szervezetére veszélyt jelenthet, de pontosabb információért érdemes orvossal konzultálnia”.

A levélben többek között azt is írták, hogy „egyik védőoltás esetén sem fordul elő 100%-os hatékonyság, ennek megfelelően nem tudható pontosan, hogy kinél milyen immunválasz alakul ki az oltás után. A védőoltásnak nem kizárólagos célja a megfertőződés elkerülése”.

„Érthetetlen, hogy a Koronavírus információs vonal miért kommunikál teljesen ellentétes információt, mint az országos tisztifőorvos! Ráadásul egészen elképesztő, hogy azokra nem veszélyes a vakcinák keverése, akik második adagként kapnák, azokra viszont igen, akiknek harmadik adagot kellene adni belőle fakadt ki olvasónk.

Nem lehet perelni az államot

Június elsejéig összesen több mint 5 millió Sinopharm vakcina érkezett Magyarországra, ebből közel 550 ezren kapták meg mindkét oltásukat. Az idősek harmada Sinopharmot kapott.

Sokan félnek, hogy ők maguk vagy szeretteik (szüleik, nagyszüleik) mégsem védettek a koronavírus ellen, ezért a napokban petíciót indítottak, amelyben a döntéshozókat szólítják meg: ingyenes tesztet és amennyiben szükséges, harmadik oltást követelnek.

Dr. Letoha Tamás: a kínai vakcina úgy működik, mint a gyermekbénulás elleni oltás

Miért késlekedhetnek a kínaiak a vakcina dokumentációjával, hogyan működnek a már engedélyezett oltóanyagok, van-e különbség köztük, milyen mellékhatásokra lehet számítani többek között erről kérdeztük dr. Letoha Tamást. A kutatóorvos 2020 februárja óta részt vesz a koronavírus-vizsgálatban.

Dr. Letoha Tamás kutatóorvos az Átlátszónak a napokban azt nyilatkozta, szerinte azoknak, akiknek nem reagált megfelelően a szervezete, érdemes lenne egy másfajta védőoltást felvenniük. A vakcinák „mixelését” ugyanis nem most találták ki, már régóta téma a tudományos közéletben.

Hangsúlyozta, mindenképp más típusú vakcinára lenne szükség, hiszen nem érdemes ugyanazt még egyszer beadni, ami már kétszer nem tudott megfelelő immunstimulációt kiváltani.

Hogy tesz-e végül lépéseket az állam a Sinopharm vakcinával oltottak érdekében, egyelőre nem tudni. Az viszont szinte biztos, hogy nem lehet perelni az államot azért, mert a védettségükben bizonytalanoknak nem ad megnyugtató választ, és nem is biztosít egyelőre újabb védőoltást. Asbóth Márton, a TASZ jogásza a Népszavának elmondta, a vírussal szemben védtelenekből szerveződő Facebook-csoportnak közvetlen jogi eszköze nincs érdekeik érvényesítésére, miután az oltás nem kötelező, vagyis mindenkinek a saját döntése, hogy beoltatja-e magát, s ezért az állam felelőssége is kicsi.

A Népszava megkérdezte a Magyar Orvosi Kamarát is, kezdeményezik-e, hogy legyen szabályos lehetőség a harmadik oltást beadni az orvosoknak mindazoknál, akiknél kétséges az első két adag hatásossága. A kamara azonban csak annyit válaszolt, hogy „erről a kérdésről jelenleg nincs hivatalos információjuk”.

 

Bánhidi Emese – Katus Eszter – Márvány György

Nyitókép: A kínai Sinopharm koronavírus elleni oltóanyaga Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályán, ahol a háziorvosok átveszik a vakcinákat 2021. február 24-én. MTI/Ujvári Sándor

Megosztás