koronavírus

Pánik: nem bíznak a kormányban, a forintban, elkezdték felvásárolni a valutát az emberek

Míg a pandémia első hullámában az emberek szolidaritási akciókat indítottak, addig most mindenki magával törődik, magát és családját próbálja menteni, mert azt látja, érzékeli, hogy a kormánytól nem kap segítséget. Mindenki egyéni menekülési útvonalakat keres, az egyik ilyen lehet az értékálló valuta. Az emberek megrohamozták a pénzváltókat, a napokban sok helyen kifogyott az euró és a dollár is.

Támogatási kampány

Múlt hét péntek délután 15 órakor már nem volt sem euró, sem dollár az egyik forgalmas fővárosi valutaváltóban. Ilyen jelenséggel ebben a pénzváltóban még nem találkozott az, akinek készpénzes valutára volt szüksége, mert a váltó forgalmas helyen van és mindig jól ellátták, még egzotikusabb pénznemekkel is.

– Elfogyott – mondta az üveg mögül mikrofonon kommunikáló pénztáros. Majd közölte, hogy már délelőtt 11 órakor nem volt a páncélszekrényében sem euró, sem dollár. Arra a kérdésre, hogy kis címletű vásárlások is történtek-e vagy csak a nagyobb, megtakarított összegeket akarják az emberek befektetni az átmeneti forint erősödés miatt, azt a választ kaptam, hogy 30-40 euróért is jöttek emberek. Egy másik valutaváltóban, a Correct Change Szent István körúti váltójában is érdeklődtünk, van-e még euró péntek délután. A válasz beszédes volt: – Tessék sietni!

Bús Viktor, a Correct Change ügyvezetője az Átlátszónak elmondta,

múlt héten kicsit visszaerősödött a forint a történelmi mélypontról: a 369 forintos devizapiaci euró árfolyam péntek reggel egy fél óráig 353 forint volt.

Azon a napon volt a valuta-felvásárlási láz csúcspontja, tudtuk meg a valutaszakértőtől, annak ellenére, hogy ők 357 forintnál olcsóbban akkor sem adták a készpénzt. Az emberek megrohamozták a pénzváltókat és a Correct Change kisebb fiókjaiból, többek között a Szent István körútiból és Margit körúti váltóból is elfogyott a készpénz a páncélszekrényből délután 2-re, ahogy a több, „egyablakos” kis pénzváltókból is.

Egyszerre hét-nyolc ember várakozott a bérház udvarán vagy az utcákon, annak ellenére, hogy jelentős készpénzes valutavásárlás esetén a pénzváltók is üzleti hasznot remélnek és általában 3-5 forintos árréssel dolgoznak. A múlt heti tendencia az USA dollár felvásárlást is érintette, ami a valutaszakértőket is meglepte, mert a dollár nem annyira keresett devizanem.

Kedvet hozott az orosz vakcina a dollárhoz?

Bús Viktor a saját cégüknél azt tapasztalta, hogy az euró mindig is „pörgősebb” pénznem volt, 30-70 százalék az átváltási arány az USA dollár és az euró között, mert magasan az euró a legkeresettebb és legnépszerűbb pénznem, ha valaki megtakarításban gondolkodik. Annyira keresett volt a kis árfolyamjavulás után az euró és az USD a múlt héten, hogy amikor a váltókból minden bankjegy elfogyott, a svájci frankot is elkezdték az emberek felvásárolni, pedig alapvetően ezt bankoknak szokták értékesíteni, ahogy az angol fontot is – tudtuk meg az ügyvezetőtől.

A szakember úgy véli, benne van a levegőben a 400 forintos euró árfolyam, ezért az emberek értékálló pénzt vásárolnak.

Sokan egészen kevéske valutát vesznek, miközben turizmus nincs, és nyáron még nem volt ennyire leromolva a forint az euróhoz képest. A nagy befektetők tehát – a folyamatosan romló tendenciát látva – már akár két évvel ezelőtt is bevásárolhattak volna, így a mostani felvásárlási láz mögött nem a spekulációs folyamatok húzódtak meg.

A dollár felvásárlása már beszédesebb, mert itt nem volt nagy árfolyammozgás, kevéssé valószínű, hogy az emberek a 310 forint alatti USD-nek örültek meg annyira, hogy ebből a pénznemből is minden címletet felvásároltak. Mégis népszerűbb lett, mint korábban, amikor a dollárt inkább a nagybefektetők, spekulánsok vásárolták.

Talán az orosz vakcina híre mozdította az emberek bevásárlási kedvét a dollár irányába is, mert köztudott, Ororszországban a dollárt jobban szeretik, mint az eurót

– mondta Bús Viktor.

Nyoma sincs szolidaritásnak

Helyzet van – erősíti meg egy valutapénztáros egy harmadik pénzváltóban, majd folytatja: – Mind tudjuk, mit jelent ez. Az emberek pánikban vannak, félnek, hogy a forint elértéktelenedik. Egészen kevéske, összekuporgatott forintot is hoztak, a kis címletű bankjegyeink is elfogytak a múlt héten, nagyon gyorsan, van, aki csak 50-100 eurót akart vásárolni.

A készpénzes valuta felvásárlás társadalmi pánikreakció, nyilatkozta az Átlátszónak Szalai Erzsébet szociológus.

A pandémia első hullámában az emberek még szolidaritási akciókat indítottak, például maszkokat varrtak, élelmiszert szállíttattak a kórházakba, a mostani, második hullámban már ennek nyoma sincs: mindenki magával törődik, magát és családját próbálja menteni, mert azt látja, érzékeli, hogy a kormánytól nem kap segítséget és a társadalmi együttérzés sem jellemző. Napi szintűek a viták, konfliktusok, járműveken, boltokban, utcán. A társadalmi feszültség nő, ilyenkor az emberek befelé fordulnak és egyéni menekülési útvonalakat keresnek – magyarázta Szalai Erzsébet.

Kármán Irén 

Fotó: Orbán Viktor a Parlamentben. Forrás: a miniszterelnök Facebook oldala

Megosztás